Türk Kızılay Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu. Kızılay'ın 157 yıllık tarihinde, sağlık ve afetlerde beslenmeye odaklandığını, yılda 3 milyon kan birimini güvenli bir şekilde hastanelere ulaştırdığını vurguladı. 2005 yılından beri NAT testi sayesinde kan yoluyla bulaşan hastalık vakalarının olmadığını belirterek, güvenli kan teminindeki başarılarını paylaştı. Kızılay’ın devletten bağımsız, bağışlarla ve uluslararası fonlarla faaliyet gösterdiğini, 513 şubesi ve 400 binden fazla gönüllüsüyle 47 milyon kişiye yardım ulaştırdığını aktardı. Geçtiğimiz yıl yurt içinde 34 milyon, yurt dışında ise 13 milyon kişiye yardım ulaştıran Kızılay, uluslararası alanda da en fazla yardım yapan kurum oldu.
Kızılay'ın Yeni Projeleri
Gelecek 3 yıllık stratejik planlarını açıklayan Yılmaz, afet hazırlık ve müdahale eğitimlerine ağırlık vereceklerini, aş evlerini 46’dan 91’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Kızılay butiklerini standardize ederek görünürlüğünü artırmayı planladıklarını da belirtti. Beslenme alanındaki çalışmalarına değinen Yılmaz, Kızılay Nova markasıyla ürettikleri enteral beslenme ürünlerinin ruhsatlandırma aşamasında olduğunu, yakında hastaların bu ürünlere ulaşabileceğini duyurdu. Mercimek çorbası, tarhana çorbası ve ezogelin çorbası gibi çeşitli seçeneklerin de geliştirildiğini ifade etti. Bu ürünler, yemek yiyemeyen hastalar için büyük bir kolaylık sağlayacak.
Plazma Fraksiyonasyonu Tesisi Kuruluyor
Yılmaz, yatırım planları arasında yer alan projelerden bahsetti. Bunlardan ikisinin kan sistemiyle ilgili olduğunu belirterek, kan torbası üretimini yerlileştirmek için Silivri'de bir fabrika kurduklarını açıkladı. Ayrıca, oldukça maliyetli olan NAT testini de kendileri yapmayı hedeflediklerini söyledi. En önemli projenin ise plazma fraksiyonasyonu tesisi kurulması olduğunu vurguladı. Bu teknolojik yöntemle, plazmadan elde edilecek kritik ilaçlar üretilecek. Dünyada sadece 9 ülkede bulunan bu teknoloji ile Türkiye, ilaç üretiminde önemli bir adım atacaktır. 500 milyon avroluk yatırımla Güney Koreli bir firma ile ortaklık kurduklarını ve immün yetmezlikli çocukların tedavisinde kullanılacak immunoglobulinler üretileceğini belirtti. Bu sayede, bu hastalıklara sahip çocukların tedavi süreçleri hızlanacak.
Kızılay'ın Sosyal Sorumluluk Projeleri
Gazze'deki yardımların kesintisiz sürdüğünü belirten Yılmaz, aşevi organizasyonlarının devam ettiğini, Kurban Bayramı için de pişirilmiş ve sterilize edilmiş kurban eti konserveleri göndereceklerini açıkladı. Ayni bağışların Kızılay için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak, sadece Ramazan ayında 1 milyar 200 milyon lira bağış toplandığını söyledi. USAID fonlarının kesilmesinin UNHCR projelerinde bir yavaşlamaya neden olduğunu, ancak deprem bölgesindeki çalışmalarda herhangi bir değişikliğin olmadığını belirtti. Toplumda yaşanan eleştirilere yanıt olarak, afet döneminde yatırım grubunun yönetimini dernek yönetimine aldıklarını ve halkın desteğini almaya devam ettiklerini söyledi.